Naujienos »  Startuolių ir verslo partnerystė atveria kelią į žiedinę maisto ekonomiką )

Startuolių ir verslo partnerystė atveria kelią į žiedinę maisto ekonomiką

Sep 29, 2025 3:41 PM

Šių metų „Life Sciences Baltics 2025“ konferencijoje „Biohifas“, Foodtech ir Biotech startuolis, bendradarbiaudamas su  duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintoja „Mantinga“ kvietė renginio dalyvius paragauti inovatyvaus maisto. Renginio metu dalyviai degustavo mėsainius, pagamintus iš grybiena fermentuotų ingredientų, sukurtų iš antrinių žaliavų – duonos gabaliukų likučių, kurie susidaro „Mantingos“ gamyboje.

PBG_4672 ohmyadas.com big.jpg

Toks bendradarbiavimas yra puikus įmonių ir startuolių sinergijos, skatinančios tvarumą maisto pramonėje, pavyzdys.

„Mūsų vizija – kurti vertę ten, kur kiti mato atliekas“, – sakė Tomas Byčkovas, „Biohifas“ bendraįkūrėjas. „Bendradarbiavimas didžiosiomis Lietuvos įmonėmis kaip „Mantinga“ yra labai svarbus startuoliams vystant naujas technologijas. Šio projekto metu mes galėjome pritaikyti savo technologiją, su kuria pramonėje susidarančias atliekas pavertėme į aukštos pridėtinės vertės maisto ingredientą ir grąžinome tiesiai į vartotojo lėkštę.“

Patiekalų pateikimu rūpinosi profesionalus šefas Edvinas Genys, kurio įkurta įmonė „Food ideas“  ieško tvarių ir sveikų sprendimų kulinarijoje.

„Biohifas“ kuria modulinę fermentacijos technologiją, kuri pramonines maisto ir gėrimų antrines žaliavas, tokias kaip salyklas iš alaus daryklų ir kepinių šalutiniai produktai, paverčia maistingais, didelės vertės baltymų ingredientais. Startuolio tikslas – patenkinti augančią pasaulinę alternatyvių baltymų paklausą.

„Nuolat siekiame inovacijų ir tvarumo maisto srityje – ne tik prisidėdami prie naujų idėjų išorėje, bet ir nuolat inovatyvius sprendimus diegdami savo veikloje. Ieškome būdų, kaip perdirbti maisto atliekas, grąžinti jas į gamybos procesą ar kitaip prasmingai panaudoti, kad jų susidarytų kuo mažiau “, – teigė „Mantinga“ inovacijų technologas Mantvydas Riškus. „Šiuo metu duonos gabaliukų likučius naudojame energijos gamybai. Partnerystė su „Biohifas“ atveria naujas duris. Jei galime panaudoti šias maistines medžiagas ir grąžinti jas į savo produktų liniją, uždarome ciklą – tai tikrasis žiediškumas.“

Ši degustacija atspindi Lietuvos inovacijų agentūros, kuri organizavo „Life Sciences Baltics“ renginį, misiją.

„Didžiuojamės galėdami remti projektus, kurie suburia startuolius ir įmones. Tokios inovacijos kaip „Biohifas“ rodo realų biotechnologijų potencialą skatinti tvarią pramonės transformaciją“, – sakė Jekaterina Kalinienė, Lietuvos inovacijų agentūros BioTech lab vadovė.


©2021